ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Π.Ο.Π ΝΑΟΥΣΑΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Ξινόμαυρο 100%

ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΜΝΩΝ
25 - 30 ετών

ΕΔΑΦΟΣ
Μέσης σύστασης έδαφος, αμμοαργολώδες με μερικές πέτρες σε βάθος 0.20-0.80 μ. Η αντίδραση του pH του είναι ουδέτερη.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ
110 R (Ρίχτερ)

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αλκοόλη: 13,5 % vol
Ολική οξύτητα: 4,0 gr/lt
pH: 3,50
Πτητική οξύτητα: 0,46 gr/lt
Μηλικό οξύ: 0,66 gr/lt
ΤΡΥΓΟΣ

Ο τρύγος γίνεται συνήθως στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η συνολική απόδοση αγγίζει τα 1000 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα. Η συλλογή γίνεται χειρονακτικά και  η μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο είναι άμεση καθώς στεγάζεται στο κέντρο του αμπελώνα. Ο τρύγος πραγματοποιείται στις πρωινές ώρες της ημέρας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτής. Το βασικό κριτήριο για τον τρυγητό είναι να επιτύχουμε την εποχή όπου τα σταφύλια βρίσκονται στο επίπεδο ωριμότητας από τεχνολογικής άποψης όπως είναι για παράδειγμα η σακχαροπεριεκτικότητα, η ωριμότητα των γιγάρτων, ο αριθμός των ανθοκυανών, η οξύτητα κ.α.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χρησιμοποιείται η μέθοδος της κλασικής ερυθρής οινοποίησης. Τις πρώτες δύο ημέρες γίνεται εκχύλιση των ανθοκυανών σε κάθε δεξαμενή και ακολουθεί ο εμβολιασμός για την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Οι θερμοκρασίες της τελευταίας κυμαίνονται από 22-26οC. Τα στέμφυλα διαβρέχονται καθημερινά και με έντονο ρυθμό. Μόλις επιτύχουμε το επίπεδο των φαινολικών συστατικών που επιθυμούμε μειώνουμε το ρυθμό διαβροχής. Η διαδικασία οινοποίησης ολοκληρώνεται με τη μηλογαλακτική ζύμωση.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το πλέον κρίσιμο στάδιο στη διαδικασία παραγωγής του οίνου αποτελεί η φάση της ωρίμανσης. Η  κάβα του Κτήματος είναι εξοπλισμένη με σαράντα δρύινα βαρέλια γαλλικής και αμερικάνικης προέλευσης. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 11 οC έως 20 οC καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και η σχετική υγρασία της κάβας στο 50-65%. Ο χώρος είναι αεριζόμενος προς αποφυγή συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών για τον οίνο. Η παραμονή του οίνου στα βαρέλια διαρκεί 12 μήνες. Ακολουθεί η εμφιάλωση αυτού και η αναγωγική παλαίωση στην κάβα για επιπλέον 6 έως 12 μήνες προτού οδηγηθεί στην κατανάλωση.

 

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αρκετά βαθύ για τα μέτρα του Ξινόμαυρου. Αρώματα πυκνά κόκκινων φρούτων, μαύρου κερασιού, ντομάτας, βανίλιας και πιπεριού. σκόνη κακάο και ελαφρά ζωικά συμβάλλουν στη τελική σύνθεση. Στόμα γεμάτο, με καλή δομή και τυπική ισορροπία της τονισμένης οξύτητας, ενσωματωμένες τανίνες σε ένα συνδυασμό που, κρατώντας την παράδοση, εξελίσσει τη Νάουσα στην πλευρά της πολυπλοκότητας.

ΕΤΙΚΕΤΑ