ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ Π.Γ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
ΠΡΕΚΝΑΔΙ 100%

ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΜΝΩΝ
5-10 ετών

ΕΔΑΦΟΣ
Μέσης σύστασης έδαφος, αμμοαργιλώδες με μερικές πέτρες σε βάθος 0.20-0.80 μ. Η αντίδραση του pH του είναι ουδέτερη.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ
110 R (Ρίχτερ)

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αλκοόλη: 13,1 % vol
Ολική οξύτητα: 3,6 gr/lt
pH: 3,40
Πτητική οξύτητα: 0,26 gr/lt
Μηλικό οξύ: 0,88 gr/lt
ΤΡΥΓΟΣ

Ο τρύγος γίνεται συνήθως στα μέσα του Σεπτέμβρη. Η συνολική απόδοση αγγίζει τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα. Ο τρύγος πραγματοποιείται στις πρωινές ώρες της ημέρας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες αυτής. Η συλλογή γίνεται χειρονακτικά και τα σταφύλια οδηγούνται σε ψυκτικούς θαλάμους έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να φτάσει τους 5οC. Κατόπιν σπάμε τις ράγες για να ελευθερωθεί ο χυμός ο οποίος παραμένει με αυτές για δύο ώρες περίπου ώστε να εκχυλίστουν τα αρώματα και οι ανθοκυάνες υπό χαμηλή θερμοκρασία.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χρησιμοποιείται η μέθοδος της λευκής οινοποίησης. Ο χυμός ζυμώνει ξεχωριστά και  η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 17 οC καθ΄ όλη τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Πραγματοποιούμε αερισμούς στην αρχή της ζύμωσης, των οποίων η ένταση μειώνεται σταδιακά προς το τέλος αυτής.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ξανθοκίτρινος χρωματισμός που συνάδει με την ηλικία και το φλοιό του σταφυλιού. Συμπαγή και ευδιάκριτα αρώματα κίτρινων φρούτων, μπανάνας, αχλαδιού και μήλου τα οποία τονίζονται στο στόμα από την ισορροπημένη οξύτητα.. Η αλκοόλη είναι υψηλή, αλλά δεν καλύπτει τα αρώματα και αφήνει τη μεθυστική νότα της στην επίγευση μαζί με λεπτές στρώσεις γλυκών τανινών. Πίνεται φρέσκο και νεανικό στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του και συνδυάζεται αρμονικά με ελαφριά γεύματα ολοκληρώνοντας τη ‘Νάουσα’ από την πλευρά της ποικιλότητας.

ΕΤΙΚΕΤΑ