ΚΤΗΜΑ

Στη ζώνη Ο.Π.Α.Π. ΝΑΟΥΣΑ βρίσκεται το Κτήμα Διαμαντάκου. Η εταιρεία είναι δομημένη σε οικογενειακό προφίλ και οι οίνοι που παράγονται είναι προϊόν της αγάπης που τρέφουμε για το αμπέλι και τον οίνο. Διανύουμε την τρίτη γενιά ενασχόλησης με τα προϊόντα της αμπέλου και εισερχόμαστε στη δεύτερη δεκαετία επώνυμης εμφιάλωσης των προϊόντων μας. Αρχικός στόχος του Κτήματος είναι να συνδυάσει το μεράκι, τη φροντίδα και το πάθος για την παρασκευή ποιοτικών οίνων με την γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε στο πέρασμα των καλλιεργητικών περιόδων. Η ιστορία που συνοδεύει τη Νάουσα με την αμπελοκαλλιέργεια, δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες και απαιτήσεις στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν στις μέρες μας, χαρίζει όμως παράλληλα μία πλούσια κληρονομιά γνώσεων, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε, προσφέροντας στον καταναλωτή εκλεκτούς οίνους.

Ο αμπελώνας του Κτήματος έχει έκταση 40 στρέμματα. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι το ξινόμαυρο και το πρεκνιάρικο. Η εδαφική κατανομή είναι ξινόμαυρο 30 στρ. και πρεκνιάρικο 10 στρ. Ο αμπελώνας έχει ανατολική έκθεση, η μηχανική σύσταση του εδάφους είναι μέση με μαλακιά πετρώδη υφή και βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. Το υποκείμενο που χρησιμοποιείται για τη φύτευση είναι το Β41 και τo R110 ενώ το ρΗ του εδάφους είναι ελαφρά αλκαλικό. Οι περισσότερες εργασίες στον αμπελώνα γίνονται χειρονακτικά, κάτι που επιτρέπει την μικρότερη καταπόνηση του φυτού και κατ΄ επέκταση της πρώτης ύλης.

Η ποικιλία ξινόμαυρο θεωρείται όχι άδικα ο βασιλιάς της ζώνης Ο.Π.Α.Π. Νάουσα. Είναι ερυθρή ποικιλία και χαρακτηρίζεται από το πολυφαινολικό της δυναμικό καθώς και τη δυνατότητα να προσφέρει ερυθρούς οίνους μακράς ωρίμανσης.

Η πόλη της Νάουσας φέρει τον τιμητικό τίτλο "Πόλη του οί νου και της αμπέλου", η μόνη στον ελλαδικό χώρο κι αυτό το οφείλει κατά πολλοίς στην ποικιλία ξινόμαυρο.

Το πρεκνιάρικο είναι λευκή, ντόπια ποικιλία της ζώνης. Δίνει οίνους έντονα αρωματικούς, μικρής ως μέσης οξύτητας και υψηλού αλκοολικού τίτλου. Στο Κτήμα εμφιαλώνεται σαν μονοποικιλιακό καθώς τα χαρακτηριστικά της είναι πολύ ιδιαίτερα.

Το οινοποιείο του Κτήματος βρίσκεται στο κέντρο του αμπελώνα. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με νέας τεχνολογίας εργαλεία για την κατεργασία της πρώτης ύλης και την οινοποίηση. Το σύνολο των εργασιών, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση γίνονται στο χώρο του οινοποιείου. Διαθέτει χώρους οινοποίησης με ανοξείδωτες δεξαμενές, υπόγειο κελάρι με δρύινα βαρέλια και αποθήκευσης των έτοιμων φιαλών, αποστακτήριο για την αξιοποίηση των δευτερευόντων προϊόντων καθώς και οινολογικό εργαστήριο.

Η πόλη της Νάουσας είναι φημισμένη για την παραγωγή αποστάγματος στέμφυλων, το γνωστό τσίπουρο. Η οικογένεια Διαμαντάκου είναι από τις πρώτες που ασχολήθηκαν συστηματικά με το απόσταγμα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί και διαδίδει την πολύτιμη παράδοση της περιοχής. Στο κτίριο του οινοποιείου συστεγάζεται το αποστακτήριο. Η διαδικασία της απόσταξης συνάδει με τη ζεστή φιλοξενία του επισκέπτη και τα τραγούδια σμίγουν με τα φρέσκα αρώματα του αποστάγματος.