ΝΑΟΥΣΑ

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε μια φυσική αγκαλιά, που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν σταδιακά προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η Νάουσα, δεσπόζοντας απ' ένα μέσο υψόμετρο 330 μ. απ' τη θάλασσα σ' ολόκληρο τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, που εκτείνεται μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Το όρος Βέρμιο, που αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ της πεδιάδας της Ημαθίας-Θεσσαλονίκης στ' ανατολικά, και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά, αφήνει ελάχιστες υποχρεωτικές διαβάσεις, πάνω στις οποίες βρίσκονται οι σπουδαιότερες πόλεις της περιοχής: η Βέροια, πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, στο νότο, η Νάουσα στο κέντρο και η Έδεσσα, πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας στα βόρεια.

Τα άφθονα νερά του Βερμίου σχηματίζουν μεγάλους και μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τους πρωτοπόρους Ναουσαίους ως κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία, από τον 19ο αιώνα ακόμη.

Το πιο σπουδαίο ποτάμι είναι η Αράπιτσα, που έχει τις πηγές του σ' έναν καταπληκτικής ομορφιάς χώρο κοντά στην πόλη, στο άλσος του Αγίου Νικολάου. Κυλώντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα, διασχίζει την πόλη, χωρίζοντάς την σε δύο άνισα μέρη, ενώ διαδοχικοί καταρράκτες, μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους, σχηματίζονται σε όλη τη διαδρομή του μέχρι την πεδιάδα.

Η Νάουσα, δεύτερος σε μέγεθος Δήμος του Νομού Ημαθίας είχε συνενωθεί αρχικά με το σχέδιο «Καποδίστριας» με τις πρώην κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάχου ενώ με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκε με τους πρώην Δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, σχηματίζοντας έτσι τον ενιαίο Δήμο Νάουσας με πληθυσμό που φτάνει τους 34.000 κατοίκους.

Απέχει μόλις 90 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 510 χλμ από την Αθήνα. Συνδέεται οδικός με τα μεγάλα αστικά κέντρα μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ σιδηροδρομικός με τη γραμμή IntercityΦλώρινας – Νάουσας, Θεσσαλονίκης – Αθήνας.

Η Νάουσα δίκαια θεωρείται ένας μαγευτικός προορισμός για κάθε επισκέπτη καθώς προσφέρει ένα πλούσιο πλέγμα δραστηριοτήτων και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα στην Ελλάδα τα 3-5 Πηγάδια. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου προσφέρεται για αποδράσεις στο καταπράσινο Βέρμιο, για επισκέψεις στα πάμπολλα ξωκλήσια της περιοχής καθώς φυσικά και για οινικό τουρισμό στους εύφορους Αμπελώνες, τα οινοποιεία και τα πασίγνωστα ρακοκάζανα.

Το παλιό με το καινούργιο συνυπάρχουν στη σημερινή Νάουσα. Δίπλα στα παλιά αρχοντικά ή τα πιο μικρά σπίτια συναντά κανείς σύγχρονες κατασκευές. Κάτω απ' τα αιωνόβια πλατάνια στις πλατείες και τα σταυροδρόμια παλιές αλλά και καινούργιες βρύσες δροσίζουν με το παγωμένο τους νερό τους περαστικούς. Κοντά στα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια, σύγχρονοι πεζόδρομοι εξυπηρετούν την κίνηση της αγοράς. Και παντού φυσικά συναντάς την ίδια φιλόξενη διάθεση και το ζεστό χαμόγελο των Ναουσαίων.